Merhaba arkadaşlar, bu makalemizde Google Android SDK kurulum ve yapılandırmasını inceleyeceğiz.
Öncelikle bu linkten Google Android Developers sayfasına gidelim. Bu sayfada Android Development ile ilgili SDK, Videolar, Bloglar, Dokumanlar vb. birçok kaynağa ulaşabiliriz.
BuradanSDK sayfasına gidip işletim sisteminize uygun SDK’yı indirebilirsiniz. Ben Windows işletim sisteminde çalıştığım için Windows installer seçeneğini seçiyorum.
Setup dosyamız inerken, Android yazılım geliştirmesini JAVA dilinde gerçekleştireceğimiz için bu linkten işletim sistemimize uygun Java Development Kit’i indirelim.
Şimdi de yazılımımızı üzerinde geliştireceğimiz ortamı, yani Eclipse’i bu linkten indirelim. Açılan ekranda Eclipse IDE for Java EE Developers seçeneğini seçelim ve işletim sistemimize uygun versiyonunu indirelim.
İndirme işlemleri tamamlandıktan sonra sırasıyla yapılacak işlemler:
1. Eclipse’i sabit bir dizine yerleştiriniz (Örn : C:\eclipse)
2. JDK kurulumunu tamamlayınız.
3. Android SDK kurulumuna başlayalım.
Android SDK kurulumunu adım adım inceleyelim.
Kuruluma başlıyoruz
Sistemimize JDK kurduğumuz için bu aşamada devam ediyoruz. Kurulu olmasaydı aşağıdaki ekranla karşılaşacaktık
İlk başta bu ekran karşımıza gelebilir, gelirse Back ile geri dönüp tekrar Next dediğimizde JDK’yı tespit etmektedir.
Android SDK’sının kurulacağı yeri belirliyoruz.
Kurulumu tamamlıyoruz.
SDK’nın kurulumu tamamlandı. Şimdi SDK Manager’ı başlatıp SDK bileşenlerini yüklememiz gerekecektir. Finish diyelim ve SDK Manager’ı açalım.
Karşımıza bu ekran gelmektedir. Buradan yeni paketler yüklememiz gerekecektir. Yalnız yükleme sırasındaki XML dosyasında bazen hata verebilmektedir. Bunu önlemek için Settings’e tıklayalım.
Settings’te Force https:// ... yazılı, yukarıda kırmızı kutu içine alınan bölüm işaretsiz gelmektedir. Orayı işaretleyelim ve Installed packages’a dönelim. Update All’a tıklayalım.
Açılan ekranda solda hangi paketleri yüklemeyi istediğimizi soracaktır. Buradan sistenilen paketleri seçil sağ alt tarafta Accept All seçeneği ile tümünün lisanslarını kabul edip Install’a tıklayarak yükleme işlemini gerçekleştirebiliriz.
Tüm kurulumları tamamladıktan sonra sanal bir cihaz oluşturmamız gerekecektir. Bu cihazı solda Virtual devices’a tıklayıp oluşturacağız.
New ile yeni sanal cihazımızı ekleyelim.
Buradan cihazımızın özelliklerini yazıyoruz.
Name : Sanal cihazımıza verdiğimiz isim.
SD Card Size : Cihazımızın SD Kartı boyutu.
Skin –> Resolution : Ekran çözünürlüğü
Hardware : Cihazınızın donanımsal özellikleri.
SDK ve sanal cihaz kurulumlarını bu şekilde tamamladık. Bir sonraki makalemizde Eclipse üzerine Android SDK kurulumunu inceleyeceğiz.
Veysel Uğur KIZMAZ