Olusturdugumuz yazilimlarda en önemli nokta, yazilimin kusursuz olarak çalismasidir. Diger bir deyisle hatalardan arindirilmis olarak çalismasidir. Tanimladiginiz bir degiskenin, üst siniri asmasi, tür uyusmazligi vb. islemler hiç hos olmayan hata mesajlari verecektir. Bu amaçla olusabilecek hatalara karsi yazilimimizi güvenli hale getirmek gerekmektedir. Bunu saglayabilmek için de C# içerisinde tanimli hata kontrol bloklari ve siniflari yer almaktadir. Örnegin textBox'lara yazdigimiz 2 tam sayiyi toplayip sonucu görmek istiyoruz. Kodumuz asagidaki gibi olacaktir: Eger textBox1 ve textBox2'ye tamsayi degerleri yazarsak sonucu elde edebiliyoruz. Fakat yanlislikla(!) tamsayi disinda bir deger yazdigimizla hatayla karsilasiyoruz:
kodumuzun 2. satiri bizden textBox2'ye tamsayi degeri yazmamizi beklerken yanlislikla(!) harf yazdik ve "Girilen string dogru formatta degil" hatasini verdi. Diger deyisle, kod bizden tam sayi isterken onun disinda birseylerle karsilasti, istedigine ulasamadigi için hata verdi. Peki bu hatayi nasil önleyecegiz? try Kodda da görüldügü gibi, çalismasini istedigimiz kodlari try blogunun içine yerlestiriyoruz. Herhangi bir hata ile karsilastigimiz taktirde yapmasini istediklerimizi de catch blogu içerisine yerlestiriyoruz.
Bu yöntem kesin çözüm müdür? Hayir. Bu cevabi su örnekle inceleyelim:
Istedigimiz, textBox'lara tam sayi disinda birsey yazildiginda "Lütfen alanlara sadece sayi yaziniz" uyarisini gösterebilmekti. Fakat burada iki textBox'a da tamsayi yazmama ragmen ayni uyariyla karsilasiyoruz. Sebebi: son yazdigimiz kodda hata kontrolünü yaptik fakat hangi hatayi kontrol etmesi gerektigini söylemedik. Herhangi bir hatayla karsilasinca catch blogundaki kodlar çalisacaktir. Peki hata türüne göre islem yapabilir miyiz? Evet. try-catch blogunun en güzel özelligi de budur. catch blogunun sayisini artirarak bu islemi gerçeklestirebiliriz. Öncelikle bu örnekte hangi hatalarla karsilastigimizi belirleyelim: 1. Format Hatasi : FormatException Simdi bu hatalarin önlemlerini alalim: Ilk catch blogunda format hatasini, ikinci catch blogunda ise sifira bölme hatasini yakaliyoruz. Eger try içine yazdigimiz kodda format hatasi varsa FormatException'in oldugu catch blogunu, sifira bölme hatasi varsa, DivideByZeroException'in oldugu catch blogunu çalistirir. Hata yoksa try içerisindeki kodlar çalisir, catch bloklarina karismadan islemlere devam eder. Veysel Ugur KIZMAZ
2. Sifira Bölme Hatasi : DivideByZeroException
C# ile Hata Yakalama (Exception Handling)
int sayi1 = Convert.ToInt32(textBox1.Text);
int sayi2 = Convert.ToInt32(textBox2.Text);
int sonuc = sayi1 / sayi2;
textBox3.Text = sonuc.ToString();
{
int sayi1 = Convert.ToInt32(textBox1.Text);
int sayi2 = Convert.ToInt32(textBox2.Text);
int sonuc = sayi1 / sayi2;
textBox3.Text = sonuc.ToString();
}
catch { MessageBox.Show("Lütfen alanlara sadece sayi yaziniz"); }
try
{
int sayi1 = Convert.ToInt32(textBox1.Text);
int sayi2 = Convert.ToInt32(textBox2.Text);
int sonuc = sayi1 / sayi2;
textBox3.Text = sonuc.ToString();
}
catch (FormatException)
{
MessageBox.Show("Lütfen alanlara sadece sayi yaziniz");
}
catch (DivideByZeroException)
{
MessageBox.Show("Lütfen sifira bölme islemi yapmayiniz");
}