Veysel Uğur KIZMAZ

C# Thread Kullanımı

02.05.2012Okunma Sayısı: 12870Kategori: C#.Net

 Yazdığımız programda bir anda birden fazla işlem yapmak gerekebilir. Örneğin hazırladığımız program bir yandan sistemdeki tüm kullanıcıları listelemeye çalışırken diğer yandan da aynı ekranda yeni kullanıcı eklemeye izin verebilmesi istenebilir. Bu makalemizde bu işlemi nasıl yapacağımızı inceleyelim.

Bilgilendirme: Makale boyunca Windows application üzerinden ilerleyeceğiz. Örnek uygulamamız Console Application  üzerine olacaktır.
Bir windows application oluşturulduktan sonra ilk derlemesiyle beraber bin\debug klasörü içerisine projenin .exe uzantılı dosyasını oluşturur ve bu dosya üzerinden proje istendiği zaman yeniden çalıştırılabilir. Exe dosyaları içerisinde yazılım geliştirilirken istendiği taktirde birden fazla işlemi aynı anda yapmayı sağlayan thread (iplik) adı verilen parçacıklar oluşturulabilir. Exe dosyası işletim sistemi üzerinde çalıştırılırken içerisinde birçok thread oluşturulabilir ve oluşturulan bu threadler exe üzerinde birer iş parçacıkları şeklinde çalıştırılır.
Şimdi örneğimizde bir for döngüsünü 0’dan başlatıp 100000’e kadar ilerletelim ve thread ile çalıştıralım. Çalışırken herhangi bir yerinde ekran çıktısı alıp gösterelim.
static Thread islem;
static void Main(string[] args)
{
    islem = new Thread(new ThreadStart(Calis));
    islem.Start();
}
static void Calis()
{
    for (int i = 0; i < 100000; i++)
    {
        Console.WriteLine("Eleman " + i);
    }
}
 
İlerleyen makalelerimizde birden fazla thread oluşturma, Windows Application üzerinde thread oluşturma ve Windows forms üzerindeki elemanlara erişebilmek için cross-threading işlemlerini inceleyeceğiz.
 
Yepyeni makalelerde görüşmek dileğiyle :)
 
Veysel Uğur KIZMAZ
Bilgisayar Mühendisi
veysel@ugurkizmaz.com
www.ugurkizmaz.com