Veysel Uğur KIZMAZ

Entity Framework - Model Oluşturma

16.06.2012Okunma Sayısı: 19070Kategori: Entity Framework

 Ado.Net Entity Framework, Visual Studio 2008 SP1 ve üst sürümlerde yer almaktadır. Bu sebeple öncelikle Visual Studio’nuzun sürümünü kontrol ediniz.

Herhangi bir .Net projesine Entity Framework’ü entegre edebiliriz. Bu örnek uygulamada Windows Applicaion üzerinde çalışacağız. Aynı işlemleri Web Application için de gerçekleştirebilirsiniz.
Projemizi açtıktan sonra projemize Ado.Net Entity Data Model ekliyoruz.
Ekleme işlemi tamamlandıktan sonra karşımıza çıkan sihirbazda ister boş veri modeliyle çalışabilir, istersek de veritabanı bağlantısı kurarak bu veritabanı üzerinden model oluşturabiliriz. Uygulamamızı veritabanı ile entegre edeceğiz. Bu yüzden “Generate from database” seçeneğini seçiyoruz.
 
 
 
Şimdi bizden bir veritabanı bağlantısı kurmamızı istiyor. Hazırda bağlantımız varsa onu kullanabileceğimiz gibi yeni bir bağlantı oluşturarak da ilerleyebiliriz.
 
 
Bağlantı bilgileri seçildikten sonra veritabanı yapımız tablo view ve stored procedure’ler ile karşımıza gelmektedir. Projemize entegre etmek istediğimiz nesneleri seçip sihirbazımızı tamamlıyoruz.
 
 
 
Sihirbaz tamamlandıktan sonra aşağıda göründüğü gibi her Products nesnemiz oluştu. Bu andan itibaren Products isimli tabloyla ilgili tüm işlemleri LINQ’da yaptığımız gibi Object – Property şeklinde kolaylıkla gerçekleştirebiliyoruz.
 
 
 
Veysel Uğur KIZMAZ
Bilgisayar Mühendisi
veysel@ugurkizmaz.com