Veysel Uğur KIZMAZ

PowerShell Nedir

17.05.2012Okunma Sayısı: 8519Kategori: Powershell

 Uzun süredir genellikle sistemcilerin dilinde dolaşan bir yapı var: PowerShell. Peki nedir bu PowerShell dedikleri?

Microsoft, bir yapı oluştururken çoğu zaman kullanıcıların işlemlerini daha kolay yapabilmeleri için arayüzler hazırlamaktadır. Bu yapının avantajı, kullanıcılarla yapılan işlemler arasına bir katman yerleştirerek kullanıcıların sık kullanılan işlemleri daha kolay yapmalarını sağlamaktadır. Dezavantajı ise, kullanıcıların arayüzde belirlenen işlemler dışındaki işlemleri yapmasına olanak sağlamamasıdır.
 
Windows Server üzerinde kimi zaman Microsoft’un hazırladığı ya da third party araçlarla yapılan işlemlerin dışında işlemler yapmak gerekebilmektedir. Kullanıcılar, bu işlemlerin bir kısmını komut satırından (cmd) gerçekleştirebilmektedirler. Bunun da yeterli olmayıp sisteme daha hakim olunması gereken durumlarda ne yapılabilir?
 
Microsoft bu eksiği kapatmak için PowerShell’i oluşturmuştur. PowerShell, Linux’taki CLI (Command Line Interface) gibi, sistem içerisinde derinliklere inerek istenilen işlemleri gerçekleştirebilmeyi sağlamaktadır.
 
PowerShell’i herkes kullanabilir mi?
Arayüz hazırlanan işlemleri Windows Server konusunda yeterince uzmanlaşmamış kişiler de gerçekleştirebilirken PowerShell, tamamen komut yazma mantığı üzerine oluşturulduğu için gerek sistemin detaylarının bilinmesi gerekse komutlara ve yazıma hakimiyet konusu göz önünde alındığında daha çok Sistem Uzmanları tarafından kullanılmaktadır.
 
Peki PowerShell ile işlemler nasıl yapılır?
Powershell, birnevi kendince bir programlama dili şeklinde geliştirilmiştir. .Net ya da Java’da kod yazar gibi PowerShell üzerinde de değişkenler, fonksiyonlar oluşturup çalıştırılabilineceği gibi bir kere yazılan bir fonksiyon istenen yere taşınıp kolaylıkla çalıştırılabilmektedir. Kısaca PowerShell üzerinde işlem gerçekleştirebilmek için bir miktar programlama bilgisi de gerekecektir.
 
PowerShell hangi Windows sürümleri ile hayatımıza dahil olmaktadır?
PowerShell, Windows Server 2008 ve Windows 7 üzerinde halihazırda yer almaktadır. Alt sürümlerde PowerShell çalışmak isteyenler için, Server 2003 SP1+, Vista, XP SP2+ yüklü bilgisayarlarda gerekli kurulumları gerçekleştirdikten sonra kullanabilirler.
 
 
Yepyeni makalelerde görüşmek dileğiyle :)
 
Veysel Uğur KIZMAZ
Bilgisayar Mühendisi
veysel@ugurkizmaz.com
www.ugurkizmaz.com