Veysel Uğur KIZMAZ

Sharepoint 2010 Web Servisleri ile Liste Oluşturma

07.01.2012Okunma Sayısı: 7697Kategori: Sharepoint 2010

 Sharepoint 2010 içerisinde site collectionın kurulumu ile hazır webservisleri gelmektedir. Bu web servisler sayesinde farklı platformlardan Sharepoint portalımıza ulaşabilir, işlemleri bunlar aracılığı ile yapabilmekteyiz.

 
Farklı platformlara örnek verecek olursak, android, iphone, windows phone, java, php vb. diller ile geliştirdiğimiz uygulamalardan bu web servisler sayesinde Sharepoint portalına erişim sağlayabilir, işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebiliriz.
 
Sharepoint’le geldiğiniz söylediğimiz web servislerine IIS üzerinde web application’ın _vti_bin klasöründen erişebilirsiniz. IIS üzerinde klasöre sağ tıklayıp Explore seçeneğini seçerek bu klasörün içinde yer alan tüm servisleri görebilirsiniz.
 
Bu örneğimizde Sharepoint’in hazır web servislerinden birini kullanmayı inceleyelim. Web servisimiz aracılığı ile bir liste oluşturalım.
 
Web servisimizin adı Lists.asmx’tir. Bu web servisi ile Sharepoint liste işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için projemize sağ tıklayıp Add Service Reference diyelim ve web servisimizi ekleyelim.
 
 
Servisimizi ListeServisi ismi ile ekledik. Şimdi kodlarını yazalım. Örnek olarak deneyecekseniz bir application page oluşturup üzerine bir button ekleyerek bu işlemi button_click eventında yazabilirsiniz.
 
            ListeServisi.ListsSoapClient client = new ListeServisi.ListsSoapClient();
            client.ClientCredentials.Windows.ClientCredential = CredentialCache.DefaultNetworkCredentials;
            client.ClientCredentials.Windows.AllowedImpersonationLevel = System.Security.Principal.TokenImpersonationLevel.Identification;
 
            client.AddList("YeniListe", "Yeni Liste", 100);
            lbSonuc.Text = "Liste Oluştu";
 
 
Gördüğünüz gibi aslında yapılan işlem bir webservis üzerindeki bir fonksiyonu çağırma işlemi. Yeni liste ekleme işlemimizi ListsSoapClient -> AddList methodu üzerinden gerçekleştiriyoruz. Kodu çalıştırdıktan sonra yeni listemizin eklendiğini site collection’ı browser’dan açarak görebilirsiniz.
 
 
 
Veysel Uğur KIZMAZ
Bilgisayar Mühendisi
veysel@ugurkizmaz.com
www.ugurkizmaz.com
twitter :@vukizmaz