Veysel Uğur KIZMAZ

Sharepoint 2010 Workflow Nedir

27.09.2011Okunma Sayısı: 5471Kategori: Sharepoint 2010

Bu makalemizde Sharepoint’te workflow kavramını inceleyeceğiz.

Workflow nedir?
 
Workflow, kişiler arasında iş akışının yönetilmesini sağlayan kuralların tamamıdır. Sistemde dahil olan kullanıcıların iş süreçlerini kendileri takip etmeleri yerine sistemin otomatik görev atama ve takip etmesini sağlamaktadır.
 
Örneğin bir kurumda personel izin almak istediğinde once yöneticisinin onayına sunar. Kabul edilirse bölüm şefi onaylar. O da Kabul ederse departman yöneticisinin onayına sunar. Departman yöneticisi onayladığında personele izninin onaylandığı bilgisi verilir. Bu sistem gerçek hayatta kağıtla elden yapılan bir işlemken Sharepoint workflow yapısı ile sistem tarafından otomatik olarak yapılan bir işlem olmaktadır. Personel izin formunu doldurdğunda yöneticisinin ekranında görünmektedir. O onayladığında şefin, o da onayladığında departman yöneticisinin ekranında görüntülenir. O da onaylarsa personele uyarı mesajı gelir.
 
Workflowun avantajlarından biri de kolay düzenlenebilir olmasıdır. İş akışına istendiği zaman yeni aşamalar eklenip çıkarılabilir, yapılan işlerle ilgili koşullandırmalar düzenlenebilir.
 
Sharepoint’te workflow 3 şekilde hazırlanır :
 
1.       Browser
2.       Office Visio
3.       Sharepoint Designer
4.       Visual Studio
 
Description: \\10.251.74.195\Paylasim\image.axd.png
 
Aşağıda örnek bir workflow görünmektedir.
 
Description: \\10.251.74.195\Paylasim\Sharepoint_Asama_2.png
 
 
 
Veysel Uğur KIZMAZ
Bilgisayar Mühendisi
veysel@ugurkizmaz.com
www.ugurkizmaz.com