Veysel Uğur KIZMAZ

Veritabanı Yönetim Sistemi (Database Management System) Nedir?

30.03.2015Okunma Sayısı: 13573Kategori: Veritabanı Yönetim Sistemleri

Bir veritabanının oluşturulması, güncellenmesi, kayıtlarının eklenmesi ve işlenmesi, kısaca veritabanının yönetilebilmesi için kullanılan sistemlere Veritabanı Yönetim Sistemi (Database Management System – DBMS) denir.

Veritabanı yönetim sisteminin amacı, ilgili veritabanını kullanarak yazılım geliştirilmesini, veritabanının yönetimini, performans ölçümlerinin yapılmasını, güvenliğinin sağlanmasını kolaylaştırmaktır. Her firmanın veritabanı sistemi birbirinden farklıdır. Bu sebeple geliştirilecek uygulamanın detayı, kullanıcı sayısı, maddi olanaklar vb konular göz önünde bulundurularak veritabanı yönetim sistemi seçimi yapılmaktadır.

Özetle, firmaların geliştirdiği veritabanı yapıları birbirinden farklıdır. Bu veritabanı yapılarına veritabanı yönetim sistemi adı verilir. Veritabanlarına erişim için kullanılan uygulamalara da veritabanı yönetim sistemi yazılımı adı verilebilir. Örneğin Access veritabanı Microsoft tarafından oluşturulmuş bir ilişkisel veritabanı sistemidir. Access veritabanını Microsoft Office Access uygulaması ile oluşturup yönetebilirsiniz.

Veritabanı yönetim sistemlerinin bir kısmının listesini aşağıya ekledim.  Bunların dışında farklı firmaların geliştirdiği ya da bu listede bulunan firmaların geliştirdiği farklı veritabanları da bulunmaktadır.

DBMS

Firma

Access (Jet, MSDE)

Microsoft

Adabas D

Software AG

Cloudscape

Informix

Advantage Database Server

Extended Systems

Datacom

Computer Associates

DB2

IBM

Interbase

Inprise (Borland)

MySQL

Freeware

Oracle 8I

Oracle

PostgreSQL

Freeware

Rdb

Oracle

Red Brick

Informix (Red Brick)

SQL Server

Microsoft