Veysel Uğur KIZMAZ

Yaşam Planlaması Hakkında

07.02.2013Okunma Sayısı: 3985Kategori: Güncel
Yaşamı boyunca insanlar belli periyodlarla gelecekleriyle ilgili planlar yaparlar. Bu planlar kişinin kariyeri, aile hayatı, aşk hayatı, iş hayatı ile ilgilidir genellikle.
  • Kariyer planlaması yapan bir kişi gelecekte bulunmak istediği iş konumu için kendine yatırım yapar ve kendi geleceğini yönlendirecek konularda çalışmalar planlar.
  • Aile hayatı planlaması yapan bir kişi, ailesinin maddi / manevi durumunu daha iyi yerlere getirebilmek için planlamalar yapar.
  • Aşk hayatı planlaması yapan bir kişi, sevdiği kişiyle mutlu olup ilerleyen dönemlerde evlilik ve aile olma planları yapar.
  • İş hayatı planlaması yapan bir kişi ise bulunduğu işte daha iyi bir pozisyona gelme ve maaşını artırma planları yapar.
Başta bahsettiğim gibi, insan hayatı boyunca yaşam kalitesini artırmak ve daha mutlu ve huzurlu olmak için planlar yapar. Planlama konusunu okurken eminim siz de kendi planlarınızı düşünmüşsünüzdür. Asıl sorun planı yapmak değil, yapılan planların ne kadarının gerçekleştiğidir. Yani, insanlar bu planlara ne kadar uyuyor?
 
Geçen ay içerisinde İstanbul – Ankara otobüs seyahatim sırasında yanımda birisi oturuyordu. Zaman ilerledikçe tanışıp sohbet etmeye başladık ve insan hayatının planlanması konusu açıldı. Konu içerisinde şimdiye kadar duymadığım güzel bir cümle kurdu: “İnsan uymak için değil, güncellemek için plan yapar.” ve çok güzel bir örnekle sonlandırdı. “İş hayatında 5 yıl sonra proje yöneticisi olacağım dersin. Aradan 3 yıl geçer, bir bakarsın proje yöneticisi olmak için çalışırken ailene ayırman gereken zamanı işine ayırınca aile hayatın sıkıntıya girmiş. Çevrendeki insanlar ilgisizlikten şikayet etmeye başlamışlar. O an durur düşünürsün ve bu planda bir güncelleme yapmak gerektiğini farkedersin. Proje yöneticiliğinden vazgeçip hedefini ekip liderliğine çevirirsin ve 2 yıl sonra, tek hayatının işin olmadığını farkedip ailene ve çevrene de gerekli ilgiyi kurarak (dengeyi sağlayarak) çalıştığın yerde ekip lideri olarak hedefine ulaşmış olabilirsin. Hedefine ulaştıktan sonra yeni bir hedefle yoluna devam edersin.
 
Hayata baktığımızda aslında bu kadar basit. Planlarsın, planların tutmazsa güncellersin ve güncellediğin halini gerçekleştirmeye çalışırsın. O da tutmazsa bir daha güncellersin. Ama en önemli nokta şudur: Her zaman geleceğe dair bir planın vardır!